Je gaat nu het volgende product bestellen

weet je het zeker?

bestellen

Amstelglorie. De volkstuin van Jan Wolkers

Onno Blom
De Bezige Bij, Amsterdam 2018
ISBN 978 94 031 1780 5

Zijn eerste tuin kreeg Jan Wolkers (1925-2007) pas in 1972, toen tuintje 294 op het Amsterdamse complex Amstelglorie aan hem werd toegewezen. Wat hij er aantrof beschreef hij het jaar erop met voor zijn doen milde ironie in ‘Dag moeder natuur’, een artikel in de Haagse Post.

In de nieuw verworven tuin ging hij minder zachtzinnig te werk: rozenstruiken, Achillea’s, afrikaantjes en het ‘parmantig gladgeschoren gazon’ werden rücksichtslos verwijderd en vervangen door een enorme hoeveelheid planten, heesters, bomen en bollen. Het huisje, dat eerst ‘Het Smolny’ heette, werd later omgedoopt in ‘Manderley’.

Onno Blom maakte uit Jans dagboeken een selectie van de aantekeningen waarin ook de tuin voorkwam. We lezen dus over al het tuinwerk, maar ook wie er allemaal op bezoek kwamen, wat er gegeten en gedronken werd, aan welk boek Jan bezig was en, het meest literair, de waarnemingen die hij er doet over planten en dieren, lyrisch Wolkersiaans beschreven. Toen Jan in 1981 met Karina naar Texel was verhuisd, werd ook de tuin opgezegd. Zeer leesbaar! LD

€ 29,99