Je gaat nu het volgende product bestellen

weet je het zeker?

bestellen

Chanteloup: The Renaissance Garden of the Villeroys

Mattieu Dejean en Perrine Galand-Willemen
Librairie Droz, Genève 2022
ISBN 987 26 000 6230 5

Hoe zou dat voelen, een tuin maken in voornamelijk zeer bewerkelijke vormsnoei en weten dat alles over een tijdje verdwenen is? Dat gebeurde uiteindelijk ook met de tuin van Chanteloup (onder Parijs) die tussen 1550 en 1580 werd aangelegd (waarschijnlijk door Jean de Neufville, maar zelfs daarover ontbreken de historische data) en die tot de bezienswaardigheden van die tijd behoorde. Rond 1630 was alles verdwenen.

Enkel zo’n 20 beschrijvingen en een fors hofdicht resteren, geen afbeeldingen. Het moet een ongelofelijke aanblik hebben geboden: allerhande emblemata, klassieke scènes en literaire referenties in vormsnoei, aangevuld met verbluffende automaten – in totaal circa 100 voorstellingen. Op verschillende vlakken een tegenhanger van het natuurstenen Bomarzo, maar dan in plantmateriaal. De auteurs reconstrueren deze tuin aan de hand van analoge voorbeelden, contemporain en modern.

Het werkt: we weten hoe we ons deze maniëristische wondertuin kunnen voorstellen. Een tour de force. Alleen sneu van de soms jammerlijke spelling en zinsbouw in vaak hakkelend Engels (‘witch’ voor ‘which’). Toch een boek van groot belang. Wim Meulenkamp

€ 56,40