Je gaat nu het volgende product bestellen

weet je het zeker?

bestellen

Een eend op zolder

Marja Vuijsje
Atlas Contact, Amsterdam/Antwerpen 2023
ISBN 978 90 450 4968 7

Een nachtmerrie over een roodborstje, met pogingen tot psychologische analyse en een intensieve observatie van een exemplaar in de Amsterdamse hortus, daarmee begint dit amusante, prettig geschreven boekje, dat door Ien van Laanen werd geïllustreerd.

Vuijsje schrijft regelmatig voor het literaire vogeltijdschrift De scharrelaar. Over de karakters en de symboliek van de mus en de hop die in De samenspraak van de Vogels van de Perzische Soefi-dichter Farid ud-Din Attar voorkomen gaat het, en hun zoektocht naar de mythische vogel Simorgh. Ontroerend is het stukje over de koolmezen voor wie Rosa Luxemburg vanachter de tralies de aria ‘Dove sono’ uit ‘Figaro’ zong. Vuijsjes eigen verliefdheid op een jonge kauw, de ervaringen van Konrad Lorenz en die van de Belgische kunstenaar Achilles Cools komen langs.

Verder gaat het over de afwezigheid van vogels in Thomas Mann’s De Toverberg, de nandoe en Opzij, Ibsen’s De wilde eend, flamingo’s in de Chileense Atacamawoestijn, nóg een keer over de hop, over de bonte kraaien van Teheran en de nijlgans, alles liefdevol beschreven. LD

€ 19,99
prijswijzigingen voorbehouden