Je gaat nu het volgende product bestellen

weet je het zeker?

bestellen

Een koninklijk paradijs. Aert Schouman en de verbeelding van de natuur

Emile Havers e.a.
WBooks, Zwolle 2018
ISBN 978 94 625 8185 2

Aert Schouman (Dordrecht 1710 – Den Haag 1792) was een van de beste dierenschilders van zijn tijd, van exotische dieren en vooral van ‘in- en uitlandsche vogelen’ – daar dankt hij zijn internationale reputatie aan. Deze opvolger van Hondecoeter werd in zijn tijd al geprezen om zijn wonderschone, gedetailleerde aquarellen die gebaseerd waren op bestudering van de natuur, van opgezette dieren en levende in de menagerie van stadhouder Willem V.

Veel meer nog dan een catalogus is deze uitgave een tijdsbeeld, een schildering van de omstandigheden waarin Schouman werkte, als kunsthandelaar bijvoorbeeld. Verschillende auteurs belichten verschillende aspecten van zijn leven en werk, zijn leerlingen en opdrachtgevers, zijn sociale contacten, zijn voorgangers en tijdgenoten.

Vanzelfsprekend staan er van zijn aquarellen en tekeningen (kamerbehangsels en plafondstukken) van vogels (een enkele paginagroot) talloze in dit boek, maar het besteedt ook ruim aandacht aan door Schouman vervaardigde portretten, topografische tekeningen, boekillustraties en genretaferelen. Het boek is royaal voorzien van mooi gereproduceerde platen, fris van kleur, en gelukkig niet te klein. Fraai en degelijk boek. RMG

€ 29,95