Je gaat nu het volgende product bestellen

weet je het zeker?

bestellen

Garden Design Review

Ralf Knoflach (red.)
teNeues Media, Kempen (D) 2018
ISBN 978 3 96171 103 1

Na de ondertitel ‘Best Designed Gardens and Parks on the Planet’ vermoed je al dat hier vrijwel uitsluitend projecten met veel nadruk op representatie, prestige en een hoog kijk-eens-hoeveel-geld-ik-aan-mijn tuin-kan-besteden gehalte. Duur tuinmeubilair en op maximale grootte aangeschafte bomen ontbreken niet, net zo min als een enkele tuinontwerpende gravin en prinses.

Maar naast al die projecten waarin het weinig om tuin en vooral om architectuur gaat zijn er toch de nodige belangrijke tuinen en hun ontwerpers opgenomen, van Great Dixter, de tuin van de Hauser & Wirth galerie door Piet Oudolf en de bollenlinten in de Keukenhof van Jacqueline van der Kloet tot de tuinen van Schloss Trauttmansdorf in Merano, de verschillende onderdelen van Insel Hombroich of de botanische tuinen annex hotel Jnane Tamsna in Marrakesj van Gary Martin. Enkele spraakmakende verticale tuinen van Patrick Blanc zijn opgenomen, net als de prachtige, vrij onbekende traditionele Engelse tuin van Cothay Manor.

Als geheel overtuigt het boek echter niet: teveel harde architectuur, te weinig  van waar het bij echt interessante tuinen om gaat – een weldoordachte beplanting. Een sjiek koffietafelboek dus. LD

€ 80,-