Je gaat nu het volgende product bestellen

weet je het zeker?

bestellen

Hemelsleutel

Gemma Venhuizen
Uitgeverij Van Oorschot, Amsterdam 2023
ISBN 978 90 282 3108 5

Ed Brinkkemper verzamelt oude plantenboeken – uit liefde voor planten en boeken. Daarover gaat Hemelsleutel (zie de schutbladen!). We lezen over de boeken die hij bezit en hoe hij ze verworven heeft, over de geestelijke vaders van die boeken: Dodonaeas, Clusius, Lobelius bijvoorbeeld. Talloze platen uit Brinkkempers boekenverzameling illustreren de tekst.

In vier hoofdstukken vertelt de auteur op een zeer onderhoudende manier over de ontwikkeling van de botanie, over botanische tuinen, botanici, illustratoren en uitgevers en over de geschiedenis van oude Nederlandse/Vlaamse planten- en kruidenboeken en herbaria. Die geschiedenis, beginnend bij de Grieken en Romeinen en eindigend bij Jac. P. Thijsse is nogal wezenlijk om het belang van de Brinkkemper-collectie te duiden. Soms wordt Brinkkemper opgevoerd met verhelderende opmerkingen en aanvullingen op die geschiedenis.

Het boek is aangenaam vormgegeven, de literatuur- en bronvermelding achterin uitstekend. De onvermijdelijke hoeveelheid namen en jaartallen hinderen niet want Venhuizen schrijft zo goed. En elke keer wanneer je een bladzijde omslaat … weer zo’n schitterende paginagrote plaat! Een prachtig boek. RMG

€ 39,50
prijswijzigingen voorbehouden