Je gaat nu het volgende product bestellen

weet je het zeker?

bestellen

Leven in de tuin

Penelope Lively
Uitgeverij De Geus, Amsterdam 2019
ISBN 978 90 445 4136 6

Deze Britse auteur heeft in de loop van haar lange leven veel getuinierd, gelezen en geschreven, en ze houdt ervan de fictieve en de echte wereld met elkaar te laten versmelten – zonder daarbij uit het oog te verliezen waar de een begint en de ander ophoudt. Lively’s persoonlijke ervaringen en praktische kennis die ze in verschillende tuinen heeft opgedaan, komen hier samen met literaire tuinen en bespiegelingen over al dan niet abstracte aspecten van een tuin: smaak en mode, tijd en orde, stad en platteland.

De schrijfstijl is bondig en luchtig, met scherpe observaties en spontaan opflitsende associaties. Je komt pioniers tegen die de prairie omploegden, leert de eigenaardigheden kennen van de banyan (‘wurgvijg’) van Lively’s buren vroeger in Egypte, de genoegens van het volkstuinieren vroeger en nu, een pleidooi voor de heilzame werking van tuin(ier)en op de geest, enzovoort. 

Een geschikt opwarmertje voor het nieuwe tuinseizoen. Een beetje jammer alleen dat de illustraties beperkt zijn tot enkele lineaire zwart-wit tekeningen van bloemenpatronen, als behang. Ze zijn decoratief maar voegen niets toe. KS

€ 20,-