Je gaat nu het volgende product bestellen

weet je het zeker?

bestellen

Metazoa. Het dierenrijk en de evolutie van het bewustzijn

Peter Godfrey-Smith
Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum bv, Amsterdam, 2020
ISBN 978 90 00 34620 2

Het is een vraag die Aristoteles al bezighield: bij welke organismen zijn beginvormen van denken en waarneming aanwijsbaar, en hoe zijn ze ontstaan? De gerenommeerde wetenschapsfilosoof Peter Godfrey-Smith onderzoekt hoe evolutionaire ontwikkelingen het subjectieve leven van allerlei dieren hebben gevormd. Bepaalde soorten markeren kenmerkende transities in de evolutie van de geest en dat zijn overwegend zeedieren.

Als lezer word je meegenomen de onderwaterwereld in, naar bijvoorbeeld wonderlijke sponzentuinen waar het wemelt van bizarre organismen met een zenuwstelsel, en sommige reageren op je komst. Op nanoschaal is er sprake van cellen met een organiserend vermogen, waardoor ze bombardementen van watermoleculen kunnen afweren – de realisatie van orde in een moleculaire storm. En een tijdreis naar 575 miljoen jaar geleden openbaart wezens die zich aan hedendaagse begrippen onttrekken. Maar hun sporen verraden doelgerichtheid, vroege vormen van bewustzijn.

Fascinerende verschijnselen, wetenschappelijk goed onderbouwd, helder en begrijpelijk geschreven. Plaatselijk leest het bijna als fantasy. Een bijzondere tekst die bijdraagt aan ons begrip van de wereld. KS

€ 22,99