Je gaat nu het volgende product bestellen

weet je het zeker?

bestellen

Op jacht naar planten

Chris Thorogood
Terra, Amsterdam 2023
ISBN 978 90 898 9970 5

Een moderne plantenjager, net zo gedreven in de jacht naar planten als die van honderd jaar en langer geleden, zo valt Thorogood te omschrijven. Het begint nog eenvoudig, met de speurtocht naar Orobanche (bremraap, klavervreter) in Groot-Brittannië en Ierland, op gevaarlijke steile rotsen maar ook op een IKEA parkeerplaats.

Daarna gaat het van Zuid-Afrika, op zoek naar Hydnora (vampierplant), naar het Middellandse Zeegebied (aronskelken, orchissen, irissen), de Canarische eilanden (endemische soorten) en Japan (Arisaema en vele andere) naar de berg Kinabalu op Borneo, een eiland met een indrukwekkende soortenrijkdom aan Bekerplanten (Nepenthes) – er worden nog regelmatig nieuwe soorten ontdekt. En natuurlijk de reuzenstinkers Amorphophallus en Rafflesia elders op het eiland.

Thorogood vertelt smakelijk over de vele avonturen onderweg, maar soms wat te populair: ‘Voor de volgende kick moet ik iets nóg wilder en opmerkelijkers zien te vinden. Iet groots.’ De auteur heeft het nogal met zichzelf getroffen. Het geldt ook voor zijn tekeningen: die van de planten zijn heel goed, landschappen en personen zien er nogal onbeholpen uit. Toch wel interessant voor plantenliefhebbers. LD

€ 29,99 (prijswijzigingen voorbehouden)

De jacht op bijzondere planten is niet nieuw. In het winternummer van 2023 schreef eindredacteur Leo den Dulk een artikel over de geschiedenis van de plantenjacht:

“Voedsel en medicijn, symbool en decoratie in religieuze werken, dat was het ongeveer waartoe het gebruik van planten tot de 16e eeuw beperkt was. Met de Renaissance gingen letterlijk en figuurlijk nieuwe werelden open. Talloze nieuwe plantensoorten werden verkrijgbaar, sommige al bekend en gewild maar zeldzaam en duur. Met scheepsladingen vol brachten Spaanse, Portugese, Nederlandse en Engelse handelaren ongekende planten en producten naar hier.” Uit Gezochte planten, Leo den Dulk, Onze Eigen Tuin Winter 2023

Klik hier om het winternummer 2023 met het hele artikel over de geschiedenis van de plantenjacht te bestellen.