Je gaat nu het volgende product bestellen

weet je het zeker?

bestellen

Sakura. Hoe een Engelsman de Japanse kersenbloesem redde

Naoko Abe
Thomas Rap, Amsterdam 2020
ISBN 978 94 004 0589 9

Sakura, de kersenbloesem, is in Japan vanouds een complex symbool van nieuw leven; tegelijk verwijst de spectaculaire, korte bloei naar de vergankelijkheid van het bestaan. Collingwood Ingram, een jonge Engelse plantkundige, raakte in de ban ervan toen hij in 1902 voor het eerst Japan bezocht. Sakura zou een levenslange obsessie van hem worden. In de loop der jaren bouwde hij in zijn tuin in Kent de grootste verzameling (sier)kersensoorten buiten Japan op. Zijn favoriete bloeier was taihaku.

Toen Ingram meer dan twintig jaar later terugkeerde naar Japan wachtte hem een akelige verrassing: taihaku en andere soorten waren zo goed als verdwenen ten gunste van één gekloonde kers, een ode aan uniformiteit. ‘Cherry‘ Ingram besefte wat hem te doen stond. Vanuit Kent waar zijn eigen taihaku nog springlevend was, smokkelde hij een stek via de Trans-Siberische spoorlijn terug naar het land van oorsprong – de eerste stap van een geslaagde reddingsactie.

Een fascinerend verhaal tegen de achtergrond van de bewogen geschiedenis van zowel Japan als Engeland in de 20e eeuw. Zorgvuldig gerechercheerd en goed geschreven. Met afbeeldingen in zwart-wit en kleur. KS

€ 24,99