Je gaat nu het volgende product bestellen

weet je het zeker?

bestellen

Shinrin Yoku, de Japanse kunst van het bosbaden

Yoshifumi Miyazaki
Spectrum, Houten 2018
ISBN 978 90 003 6102 1

Het klinkt nogal zweverig, ‘de kunst van het bosbaden’, maar de inhoud is dat allerminst: het gaat over natuur- of bostherapie, onder het motto ‘dompel je onder in het bos voor ontspanning en gezondheid’. Niets nieuws voor mensen die er regelmatig op uit gaan in de natuur; misschien eerder een teken aan de wand hoeveel mensen dat kennelijk vergeten zijn omdat ze het contact met de natuur zijn kwijtgeraakt.

Miyazaki deed onderzoek naar de fysiologische effecten van wandelen in de bossen en keek daarbij onder meer naar de invloed op het cortisolniveau, het stresshormoon. De effecten op de gezondheid zijn op een rijtje gezet en in Japan wordt inmiddels met een heel scala aan activiteiten de bostherapie beoefend, van meditatie tot het kijken naar kersenbloesem. Er worden oefeningen gegeven en het belang van natuur in de stad en in huis wordt geduid.

De beschrijving van wetenschappelijke experimenten tenslotte geeft aan dat we hier niet te maken hebben met het zoveelste doe-het-zelf-boek maar met een serieus onderzoek. Fraai vormgegeven. LD

€ 15,-