Je gaat nu het volgende product bestellen

weet je het zeker?

bestellen

The English Folly. The Edifice Complex

Gwyn Headley en Wim Meulenkamp
Historic England/Liverpool University Press, Swindon 2020
ISBN 978 17 896 2212 6

Een folly is een ‘misunderstood building, which can take any size, shape or form’. Het boek is een inventarisatie van die onbegrepen bouwsels waarvan er zo’n 2.000 moeten zijn in Engeland.

In de 13 hoofdstukken van dit vierde gezamenlijke boek van de zeer deskundige auteurs passeren al die verschillende vormen die follies kunnen hebben de revue: van bogen en poorten, schijnruïnes en gazebo’s tot torens en grotto’s, vogel-, herten-, koeien- en varkensverblijven en mausoleums aan toe. Per hoofdstuk worden enkele voorbeelden beschreven; elk hoofdstuk wordt afgesloten met een handige lijst waar ze te vinden zijn in de Engelse graafschappen.

De bouwsels zijn kostelijk en wonderlijk, maar de excentrieke opdrachtgevers en hun motieven verbazen pas echt. Door de enthousiaste, humoristische en informatieve tekst (over de follies, hun makers en de Engelse aard) zou je al die rare gebouwen allemaal in werkelijkheid willen bekijken – zodra dat weer kan. Het boek staat vol mooie foto’s en prenten, alleen de lila bijschriften zijn slecht leesbaar (mijn enige puntje van kritiek). RMG

€ 41,25