Je gaat nu het volgende product bestellen

weet je het zeker?

bestellen

Verlaten oorden. De natuur na de mens

Cal Flyn
Atlas Contact, Amsterdam/Antwerpen 2021
ISBN 978 90 450 4303 6

Hoe zou onze planeet er uitzien na vertrek van de mens? De auteur neemt je mee naar desolate oorden van verval: bijvoorbeeld het niemandsland op Cyprus, de bufferzone tussen Griekenland en Turkije, ooit aangelegd als tijdelijke maatregel om de twee oorlogvoerende landen uit elkaar te houden. Vijfenveertig jaar later bestaat deze strook nog steeds.
In Detroit, ooit de vierde stad van de VS, is het inwonertal met bijna twee derde verminderd na de neergang van de auto-industrie aldaar. Er staan naar schatting ruim tachtigduizend stuks onroerend goed leeg. Of neem de spookachtige gebieden van stedelijke desintegratie in New Jersey (VS), als ‘een landschap van verlaten toekomsten’, inclusief snelwegen, stapels zeecontainers, winkelketens, enzovoort. En niet te vergeten Tsjernobyl in Oekraïne na de nucleaire ramp in 1986. En ga zo maar door. Allemaal verlaten en op een morbide manier fascinerend.
Maar de clou is dat wat erna komt – een ‘herverwildering’ waarbij de natuur terugpakt wat ooit van haar was. En dat voltrekt zich uitbundig, op grote schaal. Prachtig geschreven, warm aanbevolen! KS

€ 24,99