Je gaat nu het volgende product bestellen

weet je het zeker?

bestellen

Volkstuinverhalen

Suzanne de Boer en Marieke de Geus
KNNV Uitgeverij, Zeist 2020
ISBN 978 90 5011 740 1

Weer een boek over volkstuinen? Jawel, want het onderwerp blijft boeien, en ook aan volkstuinland gaan de ontwikkelingen niet ongemerkt voorbij. Volkstuinen zijn belangrijke ecologische elementen geworden, waar de biodiversiteit vaak groter is dan in de omgeving, of dat nu stad of land is.

De schrijfsters van ‘Volkstuinverhalen’ vertellen over hun eigen ervaringen door het jaar heen en geven tips over wat er in ieder seizoen in de eigen tuin te doen is. Maar ze zijn ook het land in gegaan om te zien en te horen hoe anderen het doen: van ouderwetse moestuiniers voor wie productie op de eerste plaats komt tot tuinders die bijen of duiven houden, vissen kweken in combinatie met groenten en kruiden, of die op een andere manier experimenteren met planten en dieren; bij sommigen is de hobby dusdanig uit de hand gelopen dat ze bijna al hun tijd erin steken en bijvoorbeeld semiprofessioneel kweker zijn geworden.

Trendy thema’s als wildplukken worden behandeld, permacultuur, tiny houses en insectenhotels ontbreken niet, maar natuurbeleving en de rol van volkstuinparken in het grotere geheel van de natuur komen eveneens aan de orde. Goede foto’s laten de eindeloze verscheidenheid in de vormgeving van tuinhuizen, inrichting van de tuin, gebruikte materialen en beplanting zien. En ja, ook het maken van compost en recepten met zelf gekweekte producten zijn present. Het boek geeft kortom een mooi overzicht van de stand van zaken, de teksten zijn goed geschreven en de vormgeving is prettig en helder. LD

€ 21,95