Je gaat nu het volgende product bestellen

weet je het zeker?

bestellen

Waarom wilde natuur niet meer bestaat

Emma Marris
Uitgeverij Nieuw Amsterdam, Amsterdam 2022
ISBN 978 90 468 2984 4

Emma Morris is een gerenommeerd journalist en milieuwetenschapper. Zij stelt vragen omtrent de hedendaagse betekenis van wildernis en rekent af met ingesleten aannames en clichés. In plaats daarvan presenteert zij verrassende gezichtspunten en stelt onze ethische verantwoordelijkheid voor de natuur en dieren in het wild ter discussie.
Ongerepte natuur, een romantisch denkbeeld en tevens inzet voor koloniale machtsuitbreiding bestaat niet meer. De sporen van homo sapiens zijn overal. Maar de auteur verwerpt de gangbare tegenstelling tussen mens en natuur. Onze niet-menselijke verwanten blijken over vrijwel alle eigenschappen te beschikken die wetenschappers exclusief aan mensen hadden toegeschreven: zelfbewustheid, individualiteit, sociaal gedrag, complexe denkpatronen, samenwerkingsverbanden en nog veel meer. Om nog maar te zwijgen van onze gemeenschappelijke voorouders – meer dan de helft van onze genen delen we met bepaalde wormen.
Wat kunnen en moeten we doen voor het behoud van het leven op aarde? Morris geeft een nieuwe kijk op onze relatie met andere dieren, en dat doet ze met verve. Een verhelderend, onconventioneel boek, goed gefundeerd, een plezier om te lezen. KS

€ 27,99