Je gaat nu het volgende product bestellen

weet je het zeker?

bestellen

Fatsia japonica snoeien

Vraag van een abonnee
Mijn Fatsia japonica heeft het erg naar de zin maar hij wordt wel erg groot. Kan ik de vingerplant snoeien, en zo ja, hoe en wanneer?

Antwoord van de redactie
Snoeien van Fatsia Japonica is niet nodig, maar kan wel. Door een enkele keer de stammen laag bij de grond af te knippen, tot 2/3 of zelfs 3/4, ontstaat een meerstammige bossige plant. Meestal wordt de snoei in april-mei gedaan.

Redacteur Jan Willem Mijs schreef recentelijk een informatief artikel over Fatsia Japonica:

Fatsia japonica is een wintergroene, tot twee à twee en een halve meter hoge heester met licht glimmende bladeren die een of meerdere stammetjes vormt. De bladeren zijn tussen de 20 en 40 centimeter groot en handvormig met zeven tot negen lobben. De naam Fatsia is afgeleid van het Japanse woord voor ‘acht’ en refereert aan acht bladlobben. In Japan wordt Fatsiayatsude’ genoemd, hetgeen acht vingers betekent. De rand van het blad is licht getand. De witte klimopachtige bloemen, die aan bolle schermen staan, verschijnen laat in het najaar. In de late winter en het voorjaar verschijnen de zwarte bessen waarin de zaden zitten. Fatsia japonica behoort tot de Araliaceae.” Uit Fatsia Japonica, Jan Willem Mijs, Onze Eigen Tuin winter 2021

Het nummer met het hele artikel kunt u hier bestellen.

Heeft u zelf ook tuinvragen? Neem een proefabonnement en krijg direct antwoord op uw eigen tuinvraag van onze experts.