Je gaat nu het volgende product bestellen

weet je het zeker?

bestellen

De geur van succes. Gerard & Cornelis Van Spaendock

Paul Huys Janssen

WBOOKS, Zwolle 2019

ISBN 978 94 6258 312 2

Onbekend waren de broers Gerard en Cornelis van Spaendonck tot 1980 toen het Noordbrabants Museum in Den Bosch een eerste tentoonstelling aan hun schilderwerk wijdde – terwijl ze begin 19e eeuw zo beroemd waren in Parijs. Nu zijn hun bloemstillevens weer zeer gewild bij verzamelaars, wordt het werk weer tentoongesteld en worden werken herontdekt. (Stel je voor dat je op een rommelmarkt een kleine studie in olieverf op papier van roze pioenen tegenkomt van Cornelis van Spaendonck! Of een aquarel van Gerard met vier gele rozenknopjes!)

De in Tilburg geboren broers werden opgeleid in Antwerpen met als specialisatie bloemschilder. Ze gingen daarop naar het mondaine Parijs waar de vraag naar hun soort werk groot was. Daar vertoefden ze in de hoogste kringen, mede dankzij het feit dat ze zich verre hielden van politiek.

Het boek, een uitgebreid en geïllustreerd verslag van hun levens en veel mooie grote reproducties van hun werk, verscheen bij de gelijknamige tentoonstelling tot augustus dit jaar in het Noordbrabants Museum. Mooi boek. RMG

€ 24,95