Je gaat nu het volgende product bestellen

weet je het zeker?

bestellen

Extinctie

René ten Bos

Boom uitgevers, Amsterdam 2019

ISBN 978 90 2442 698 0

Steeds meer dier- en plantensoorten sterven uit; biologen beweren dat we bezig zijn met de zesde grote massa-extinctie op aarde. Het thema verschijnt in allerlei varianten, op YouTube, bij populisten, in de bijbel, in filosofie en wetenschap. De auteur zelf noemt het ‘einde van de dingen’ een lelijk onderwerp vanwege de nare gedachte dat de mens er zelf medeplichtig aan is en ook zijn einde met verschrikkingen voorgeprogrammeerd lijkt.

Maar deze tekst is juist géén deprimerende uitkijk op Doemsdag, eerder een meerdimensionale speurtocht naar het denken over extinctie onder invloed van bijvoorbeeld moraal, bureaucratie en verbeelding. Want met pure rede is het einde van de wereld evenmin te bevatten als het eeuwige voortbestaan ervan.

Na de laatste pagina is de lezer verrijkt met nieuwe vragen en inzichten omtrent ‘de plee van het universum’, normverschuivingen door extinctie van kennis of ons collectieve lijden aan ‘soortnarcisme’ – waarbij de auteur lacht om elke vorm van pessimisme.

Originele gedachtegang en scherpe observaties, prettig leesbaar met een specifieke lichtzwarte humor. Zonder illustraties, maar met verwijzingen naar fraaie filmpjes op internet. KS

€ 22,50