Je gaat nu het volgende product bestellen

weet je het zeker?

bestellen

Landherstel

Judith D. Schwartz
Vonk Uitgevers, Utrecht 2021
ISBN 978 90 622 4548 2

Het gaat hier om ecologisch herstel van verwoeste en verschraalde landschappen over de hele wereld dankzij een verbintenis van het recreatieve vermogen van de natuur en menselijke ondersteuning. Er worden diverse succesvolle herstelprojecten gepresenteerd, naast bevlogen initiatiefnemers en hun onconventionele denkwijzen. Het Lössplateau in Noord-China bijvoorbeeld, een stuk land ter grootte van Frankrijk dat door landontginning en bomenkap geërodeerd en kurkdroog was. Na een radicale aanpak zijn de barre heuvels getransformeerd in een weelderig landschap.
In enkele gebieden in Rajasthan (India) werd het bestaande aandeel groen van 2% verhoogd naar 48%, waarna de temperatuur met twee graden daalde. Of neem de nieuwe generatie vrouwelijke agrariërs in de VS en daarbuiten die zich inzetten voor regeneratieve landbouw, vaak gevoed door een bepaalde elementaire verbinding met de aarde (die bij vrouwen vaker schijnt voor te komen dan bij mannen).
En de aanpak tegen woestijnvorming in Spanje: er zijn twee dynamische initiatieven; een ervan wil een wereldwijde beweging opzetten voor herstel van gedegradeerd land. Jammer dat er geen beeldmateriaal is opgenomen. Desondanks is het een boek om blij van te worden. KS

€ 22,50