Je gaat nu het volgende product bestellen

weet je het zeker?

bestellen

Mandevilla overwinteren

Vraag van de abonnee
Kan ik deze prachtige plant tijdens de winter buiten laten staan op een beschutte plaats, of moet ik ‘m binnen halen om te voorkomen dat hij de winter niet overleeft. Door de lange scheuten is hij moeilijk binnen te plaatsen.

Antwoord van de redactie
Mandevilla overwinteren is mogelijk, maar niet eenvoudig. Buiten lukt dat alleen op een heel beschutte plaats, want bij vorst gaat de plant onherroepelijk dood. Heeft u zo’n plek dan kunt u het proberen, eventueel met een plantenhoes eromheen. Die is in verschillende maten bij het tuincentrum te krijgen of op het internet te bestellen. Eerst de plant wat terug snoeien, maar flink wat blad laten zitten.

Veiliger is het de plant naar binnen te halen; dan geldt: eerst snoeien, vervolgens in een koele (10-12°C) ruimte zetten, op een zo licht mogelijke plaats. Heel weinig water geven, maar niet laten uitdrogen – een borrelglaasje in de week of in de veertien dagen zal ongeveer genoeg zijn. Bij meer gaan de wortels rotten.

Onder de 5°C laat de plant zijn blad vallen, maar zolang er levende bladknopjes te vinden zijn is de plant niet dood. In het voorjaar wanneer de plant gaat uitlopen verpotten in verse aarde, langzaam meer water en warmte geven en half mei weer naar buiten. Als het u lukt horen we dat komende lente graag terug!

Auteur Peter Bauwens schreef in het winternummer van 2023 een artikel over planten laten overwinteren in de tuin:

“In mijn herinnering hoor ik mijn moeder nog elke vroege herfst opnieuw vragen: ’Is jouw tuin al winterklaar?’ En net als toen haal ik nog steeds een beetje vragend mijn schouders op, zonder echt te antwoorden. Winterklaar?
Mijn moeder was huisvrouw. Het hele huis piekfijn gepoetst hoorde daar bij en ook in de kleine tuin bij mijn ouderlijk huis werd de orde gehandhaafd. Gevallen bladeren waren mooi in de herfst maar slordig en zelfs gevaarlijk in de winter. Dus die dienden opgeruimd te worden. Plantenresten, gedroogde stengels van vaste planten moesten meteen na het verwelken worden afgeknipt. Eenjarigen hadden uiteraard helemaal geen nut meer en werden met stengels en wortelresten resoluut uit de grond gehaald. De druivelaar werd kort gesnoeid, de haag kort geschoren, de paden en randen strak… Opgeruimd staat netjes.
Het was blijkbaar de bedoeling dat niets in de tuin nog kon bewegen of veranderen: klaar voor de aankomende winter. Die kon zo dus voluit doordringen in de grond met als argument dat dan meteen ook alle schadelijke insecten het niet zouden overleven. Nergens was beschutting tegen de te verwachten vorst en wind.
Nee, ik maak mijn tuin dus niet ‘winterklaar’, of in elk geval niet zoals mijn moeder dat had bedacht.” Uit De vorst in de tuin, Peter Bauwens. Winter 2023

Klik hier om het nummer met het hele artikel te bestellen.