Je gaat nu het volgende product bestellen

weet je het zeker?

bestellen

Onze Eigen Tuin lente 2023

Wat heet mooi

Over smaak is al veel gedacht en geschreven. Het is een thema waar niet alleen tuinliefhebbers mee te maken krijgen. Maar wat ís smaak? De definitie ervan is niet simpel. ‘Er is niemand die niet eet en drinkt, maar er zijn weinigen, die werkelijk weten wat smaak is’, aldus Confucius. De Franse schrijver Achille Poincelot wist het wel: ‘Goede smaak is de bloem van goed oordeel’.

In ons lentenummer bekijken we dit thema van verschillende kanten om alvast wat stemming te maken voor het aankomend tuinseizoen: esthetische voorkeuren zijn even belangrijk als aromatische sensaties van voedsel. Het gaat bijvoorbeeld over de vijf basissmaken: zoet, zuur, bitter, zout en umami, over de smaak van de Indiase keuken en het verschil tussen tomaten mét en zonder smaak.

Smaakverschillen tussen trendvolgers en moedige individualisten bestonden al eeuwen geleden en ze zijn er nog steeds. Actuele beplantingen en dito tuinmeubilair worden door de branche vaak aangeprezen als ecologisch waardevol. Is dat wel zo? Maar afgezien van oude en nieuwe trends zijn er allerlei eenvoudige ingrepen die altijd werken om een tuin(gedeelte) visueel spannender te maken. De vraag waar goede smaak eindigt en kitsch begint komt uiteraard ook aan bod – het ultieme antwoord laten we aan u over.

De redactie

Primula Brian Kabbes – De smaak van India Peter Bauwens – Fijnproevers Machteld Klees – Op pad … in FrieslandTuintrends Karin Schacknat – Bollen knollen van A tot Z. Erythronium ‘Pagoda’ Rose-Marie Gerritsen – De vijf smaken Leo den Dulk – Amelanchier lamarckii Jan Willem Mijs – Onze Eigen TuinpasTuinhelden. Rob Herwig Julia Voskuil – Smaakmakers in een beplanting Onno Bakker – Fazant Leo den Dulk – De moestuin Jan Willem Mijs – TuinvragenGoed fout Jörg Pfenningschmidt – Tomaten met smaak Brian Kabbes – Mooi Goed Zwaan Kuiper – Ons Eigen Recept Redactie – Tuinen Mien Ruys Conny den Hollander – Tuinen over de grens. Klein tuinenland in het hart van Europa Sarah Fasolin – Zilverbes en colaplant Hanneke Clabbers – GelootOenothera odorata ‘Sulphurea’ Onno Bakker – Smakelijk eten Bas Ribbenak – Klaproos Rose-Marie Gerritsen – Voedingsstoffen Henk Timmerman – GelezenGekozenVerwacht