Je gaat nu het volgende product bestellen

weet je het zeker?

bestellen

Opschot in perenboom

Onze (oude) perenboom, die we nu 5 jaar geleden meeverhuisden naar ons nieuwe huis, krijgt elk jaar steeds meer opschot. Ik knip het elk jaar weg, maar het komt twee keer zo hard weer terug. De stam is bij de grond ook beschadigd; is dit een “repareeractie” van de boom?
Een jonge fluweelboom die beschadigd raakte bij het maaien deed namelijk hetzelfde, en daarna stierf het deel daarboven af. Daar was ik wel blij mee, want ik heb nu een meerstammige rhus.
Bij de perenboom echter, zou ik daar niet blij mee zijn. Voor de zekerheid heb ik nu een opschot, die al wel 2 cm doorsnee meet laten staan. Is dat verstandig, of juist niet?

Veel opschot kan inderdaad duiden op een soort ‘repareeractie’ van de perenboom. Anders dan bij de fluweelboom zal bij een peer het opschot afkomstig zijn van de onderstam of niet. De meeste fruitrassen worden namelijk voor een betere groei en oogst geënt op een speciaal geselecteerde onderstam. Kijk in het winternummer 2021 wat Jan Willem Mijs over de invloed van de onderstam bij kersen schrijft. Opschot vanuit de wortels van een onderstam geeft dus een ander fruitras dan het erop geënte ras. De overgang tussen ent en onderstam is vaak zichtbaar aan de ringvormige vergroeiing vlak boven de grond. Verwijder in ieder geval alle opschot en wacht nog één seizoen af of het geënte ras zich herstelt. Zo niet, dan kunt u beter de oude perenboom verwijderen en een nieuw boompje planten – geen grote maat, een kleine slaat veel sneller aan en haalt een grotere oude meestal snel in!