Je gaat nu het volgende product bestellen

weet je het zeker?

bestellen

Pulmonaria longifolia bloeit nauwelijks

De Pulmonaria longifolia in mijn tuin verminderd in volume en bloeit nauwelijks. Er is sprake van sterke mosvorming. Door de droogte ontstaan forse scheuren in de bodem. Deze vul ik op met handen vol compost.
De planten staan er inmiddels ruim 15 jaar en hebben ’t altijd prima gedaan. Wat kan de oorzaak zijn van deze achteruitgang?

De achteruitgang van uw longkruid kan verschillende oorzaken hebben. Verdroging door de laatste twee extreme zomers zou er één kunnen zijn; omdat u droogtescheuren in de bodem vermeldt neem ik aan dat uw tuin op klei ligt. Die droogt bij extreme hitte sterker dan normaal uit, wat het longkruid de das kan omdoen. De door u vermelde sterke mosvorming kan echter ook duiden op voedselgebrek. Compost toevoegen alleen is dan meestal niet voldoende: het zorgt weliswaar voor verbetering van de bodemstructuur, maar het bevat nauwelijks voedingsstoffen. De beste oplossing, die wel wat inspanning vraagt, zou zijn om de resterende planten op te nemen en de bovenlaag (ca. 25 cm) van de bodem van het plantvak te verbeteren met compost met mest. Als minder bewerkelijk alternatief zou u het kunnen proberen met het aanbrengen van een extra dikke laag (ca. 15 cm) compost vermengd met mest bovenop de planten; die komen daar in het voorjaar wel doorheen. Misschien zal dat met enige regelmaat herhaald moeten worden, want ik weet hoe snel compost op klei als in het niet kan verdwijnen. Succes met de operatie, en ik hoop volgend jaar van u te horen of deze is geslaagd!