Je gaat nu het volgende product bestellen

weet je het zeker?

bestellen

Onze Eigen Tuin Lente 2017

Zuur

Zure grond wordt vaak als iets negatiefs gezien, maar is dat wel zo? Er zijn immers veel prachtige tuinplanten voor te vinden, en er zijn zelfs met inheemse planten wonderschone combinaties op zure grond te maken. Een goede voorbereiding van de bodem is dan wel vereist, zeker als je Rhododendrons wilt planten – maar die houden niet allemaal van zure grond. Rozen doen dat eigenlijk nooit, in de Tuinen Mien Ruys waren ze zelden een succes, maar sinds 2010 worden nieuwe cultivars beproefd.

Een veenbodem is altijd zuur en slap, daarom wordt het wel ‘dik water’ genoemd, niet gemakkelijk om er een tuin op aan te leggen, maar wel geschikt voor de veenmol, het grootste Nederlandse insect. Die graaft er gemakkelijk zijn gangen en komt daarom overwegend voor in de veenweidegebieden. Op zure gronden gedijen ook karakteristieke bomen, zoals wilgen en eiken. Ze werden in de 19e eeuw door Nederlandse landschapsschilders als J.W. Bilders afgebeeld, en door de Duitse schilders in Worpswede, het kunstenaarsdorp in het Teufelsmoor bij Bremen.

Zuur is natuurlijk in de eerste plaats een smaak. Denk aan rabarber en citrusvruchten; zuur in het eten is onmisbaar, maar teveel zuur in het lijf is ongezond. Kijk voor meer zure smaken ook nog even in onze boekenrubriek.

De redactie

Andere Rhododendrons Gert Fortgens – De tuin in maart, april, mei Jo Cuijpers – Rabarber Peter Bauwens – Lentereis naar het Ammerland Rose-Marie Gerritsen – uit met onzeeigenTUIN – Noordwest-DuitslandCitrus kweken Stefan Vidts – Zure grond geen probleem Esther de Winter – Kunstenaarsdorp Worpswede Leo den Dulk – Bollen knollen van A tot Z – Eranthis hyemalis Rose-Marie Gerritsen – onzeeigenTUINpasLekker zuur Karin Schacknat – Veenmollen Leo den Dulk – Tuinen op slappe grond   Anet Scholma – Mossen Klaas van Dort – Mooi GOEDDe moestuin Jan Willem Mijs – Welige wilgen en statige eiken Gerritjan Deunk – Tuinen Mien Ruys Conny den Hollander – Veen, van laag tot hoog Hein Koningen – Steenbreek – De groene kracht van de tuinsteden Yttje Feddes – Zure types Brian Kabbes – Geloot Verkooppunten onzeeigenTUINStinzenplanten op Hackfort Jan willem Overmars en Trudi Woerdeman – Klaproos Rose-Marie Gerritsen – Zaaigoed Dirk Grootenbroek – GelezenGekozenVerwacht