Je gaat nu het volgende product bestellen

weet je het zeker?

bestellen

Rooted

Henk Wildschut

Mondriaan Fonds, Fonds Anna Cornelis, 2019

ISBN 978 90 825 8851 4

Dit uitzonderlijke boek opent met de woorden: ‘When I see green, I remember home’. De spreker is een vierjarig jongetje in een Jordaans vluchtelingenkamp. En dan begint een visuele tocht langs deze en andere kampen in Libanon, Tunesië en Frankrijk. De bewoners zelf komen niet in beeld maar hun schrijnend bestaan is duidelijk. De woonsituaties zijn geïmproviseerd met tenten, plastic zeil, sloophout en golfplaat, allemaal op zand. Het is droog en heet, tenzij er net een overstroming plaatsvindt.

Auteur/fotograaf Henk Wildschut focust vooral op de pogingen om de ellende net iets te verzachten – met behulp van microtuinen. Zo’n ‘tuin’ is soms niet meer dan een roestig conservenblik met daarin een erwtenplantje of ontkiemde perzikpit. Of aftandse piepschuimverpakkingen vol zand waarin voorzichtig iets opkomt. Lege plasticflessen worden bij wijze van omheiningen in het zand gestoken, en een emmer met daarin een miniatuurroos staat strategisch onder een lijn met druipend wasgoed.

Tuinieren op z’n allerbescheidenst is hier een signaal van grote existentiële thema’s zoals hoop, heimwee en vooral overlevingsdrang. Fraai en onconventioneel vormgegeven juweeltje. KS

Prijs€ 39,00