Je gaat nu het volgende product bestellen

weet je het zeker?

bestellen

The Photographer in the Garden

Jamie M. Allen & Sarah Anne McNear
Aperture Foundation, New York 2018
ISBN 978 15 971 1373 1

Dit boek volgt met spectaculaire beelden de rijke geschiedenis van de tuinfotografie. Sarah Anne McNear schreef de commentaren bij de foto’s, curator Jamie M. Allen schreef ter introductie een informatief essay waarmee hij begrip voor fotografie wil vergroten. Tot zover de uitgever.

Allemaal waar, toch zijn het niet de praatjes maar de plaatjes die het boek echt zo subliem maken. Van beroemde locaties tot de eenvoudigste particuliere moestuintjes, van door kunstenaars verbeelde werelden tot oude familiekiekjes: het hele spectrum wordt getoond met de foto’s van beroemde en minder beroemde fotografen uit de hele wereld (maar geen Marijke Heuff of Paul den Hollander bijvoorbeeld).

De uitgave is mede te danken aan het George Eastman Museum in New York (Eastman was oprichter van Eastman Kodak en een groot tuin- en plantenliefhebber). De omslagfoto van Monet’s tuin is zeker niet de mooiste; tot mijn favorieten behoren de foto van de blinde man tussen tweeënhalve meter hoge riddersporen in zijn tuin, ‘Roze rozen in een vaas’ uit ca. 1915 en alle 19e-eeuwse zwart-witfoto’s. Een geweldig mooi boek! RMG

€ 42,10