Je gaat nu het volgende product bestellen

weet je het zeker?

bestellen

Mos en schimmel op klimroos

Mijn klimroos is ongeveer 7 jaar oud en bloeit altijd mooi. De laatste tijd heeft hij op de takken mos of schimmel. Wat kan de oorzaak zijn en wat kan ik ertegen ertegen doen?

De foto die u meestuurt geeft heel duidelijk aan wat er zou moeten gebeuren. Ik zie veel oude, dode zijtakken die tot op de hoofdtak moeten worden teruggesnoeid. Dat moet ook met dunne, nog groene takjes, die gaan volgend seizoen geen bloemen geven. De korstmossen op de takken vormen op zich geen probleem, maar geven wel aan dat het daar om oude takken gaat. Omdat gezonde klimrozen ieder jaar weer hard uitgroeien behandel ik ze als volgt: Eerst zoek ik de gesteltakken uit, de hoofdtakken die de basis van het geheel vormen. Die laat ik ongemoeid. Daarvan snoei ik alle dode zijtakken en stompjes, alle dunne (groene of gele) takken en alle (bijna) uitgebloeide zijtakjes af. Dit is het meeste werk. Eventueel laat ik zijtakjes met mooie bottels tot het voorjaar zitten.
Als u na de hoofdbloei snoeit (uiterlijk eind september) komen er nieuwe zijtakjes met gezond blad en bent u de oude, vaak door sterroetdauw aangetaste takjes kwijt. Dat is de schimmel die de zwarte vlekken veroorzaakt die op uw foto te zien zijn. Vervolgens kijk ik of er oude, verhoute hoofdtakken zijn die weinig nieuwe groei en bloei geven en die vervangen moeten worden door nieuwe groene scheuten. De gezonde hoofdtakken laat u natuurlijk zitten! Vervangers voor oude hoofdtakken komen meestal uit het onderste deel van de plant, zijn vaak meters lang, onvertakt en sappig groen/rood. Soms zitten ze ook iets hoger aan een oudere hoofdtak . Die wordt dan teruggesnoeid tot op de nieuwe tak. Als u uw klimroos ieder jaar op deze manier door snoeien verjongt zult u er de meeste bloemen in krijgen en kan de roos heel lang mee.