Je gaat nu het volgende product bestellen

weet je het zeker?

bestellen

Beukenhaag gaat dood

Wij hebben bijna 30 jaar oude beukenhagen van Fagus sylvatica, ongeveer 90 meter. Wij tuinieren op zandgrond, midden in de bebouwing. Vorig jaar overleden er drie planten, dit jaar blijken het er 11 te zijn, geconcentreerd op ruwweg twee plaatsen. Op beide plaatsen over een lengte van ongeveer 5 meter.
Vorig jaar dacht ik aan droogte. De eerste slachtoffers stonden onder een majestueuze kersenboom. Nu begin ik te vrezen dat er iets anders aan de hand is en dat de beukenhaag dood gaat.


De dode beuken vertonen merendeels volkomen kale takken, maar er zijn er ook die hun dode blad nog hebben. Ze zijn allemaal vlak boven de grond afgebroken, of breken als luciferhoutjes als je ze maar even aanraakt. De stammen zijn ongeveer 8 cm in doorsnee. Van één plant heb ik de wortels opgegraven. Die waren ook dood en er zaten nauwelijks haarwortels aan.


Ik heb helemaal geen larven gezien en plotselinge verschrompeling van blad is ook niet voorgekomen. Ze zijn gewoon niet uitgelopen.


Iemand suggereerde woelratten, maar voor zover ik weet leven die bij water. Hier is geen water in de buurt. Er zijn natuurlijk wel muizen. Maar in de grond zie ik niets geks.

Hebt u enig idee wat de oorzaak kan van het feit dat de beukenhaag dood gaat?

En als u denkt dat deze haag niet meer te redden is, omdat het bijvoorbeeld vraat zou kunnen zijn, is er dan een haag die wel tegen vraat bestand is?

– Antwoord van onze redactie op de vraag over ‘beukenhaag gaat dood’ –

Als u geen tekenen van vraat of andere aantastingen hebt gezien vrees ik dat toch de droogte van de afgelopen twee zomers de oorzaak van de sterfte is. Overal in het land hebben beuken daarvan te lijden gehad en gaan er beukenhagen dood. Men is daarom al een tijd op zoek naar een alternatief.

Als beste komt tot nog toe de haagbeuk naar voren, deze is veel beter tegen droogte bestand. Mocht u inderdaad de beslissing moeten nemen de beukenhaag te vervangen dan dient de plantgeul voldoende diep te worden uitgegraven en van goede grond te worden voorzien. Neemt u daarvoor een kundige hovenier in de arm.