Blauwe regen, Wisteria sinensis geleiden
Vraag van abonnee
Ik heb twee jonge Wisteria sinensis (blauwe regenplanten) gekregen. Ik heb hiervoor een houten pergola geplaatst, de planten ieder aan een kant gezet, rekening gehouden met rechts draaien van de plant. De planten zaten in een pot met een bamboestokje langs de plant en 4 stokjes op de hoeken. Kan ik die vier stokjes verwijderen nu de planten in de aarde staan zodat de plant naar de pergola kan groeien. Welk bindmateriaal kan ik gebruiken voor de lange dunne takken.
Antwoord van de redactie
Wisteria is door zijn snelle groei gemakkelijk te leiden: langs een bamboestok, een (tijdelijk) stuk zacht touw of iets vergelijkbaars, veel maakt het niet uit. Zoals u waarschijnlijk al heeft gemerkt kan een jonge Wisteria decimeters per dag groeien. Dat blijft hij doen, ook als hij volwassen is, en dat kan op den duur problemen opleveren: heel vaak worden de planten te weinig en/of te laat gesnoeid, waardoor ze enorm uitgroeien, heesters en bomen overwoekeren en wurgen, regenpijpen dichtknijpen en uit de muur drukken, hekwerken ontzetten.
Dit alles is te voorkomen door vooraf te bepalen hoever de uitlopers uiteindelijk mogen uitgroeien – in uw geval bijvoorbeeld tot ze de pergola voldoende bedekt hebben – en ze vervolgens vrij strikt in die vorm te houden. Dat de takken op den duur dikker worden dan de pergola is geen probleem, de plant houdt zichzelf wel overeind. Waar u wel op moet letten is dat de takken de constructie niet ontwrichten, waardoor deze verzwakt en lelijk wordt. De vele in de zomer verschijnende takken kunt telkens terugsnoeien tot de gewenste lengte; snoei wordt door Wisteria uitstekend verdragen.
Zelf houd ik eenvoudig een aantal gesteltakken aan, waarvan alle ongewenste uitlopers gedurende de zomer worden afgesnoeid. De wél gewenste, waarop de bloemknoppen worden gevormd, snoei ik iedere zomer tot op ca. 15 cm en ieder jaar rond de jaarwisseling, op een dag dat het niet vriest, nogmaals tot ca. 15 cm of drie ogen. Op den duur worden ‘sporen’ gevormd, korte takjes waarop de bloemknoppen verschijnen. Op deze manier is de zaak in de hand te houden.
Zó bijgehouden kan Wisteria ieder jaar betrouwbaar bloeien – maar 2018 vormde bij ons een uitzondering: geen enkele bloem! Dit jaar was daarom spannend, maar gelukkig bloeide hij net zo rijk als tevoren. Mogelijk was de extreem warme en droge zomer van 2018 de oorzaak. Een andere oorzaak van niet willen bloeien moet ik ook vermelden: wanneer een niet bloeiende zaailing is gekocht, kan het tot 12 jaar duren voor de eerste bloem verschijnt, en soms gebeurt dat zelfs helemaal niet.