Je gaat nu het volgende product bestellen

weet je het zeker?

bestellen

Boom met weinig onderhoud

Voor ons appartementencomplex hebben we vier plantvakken van 2,5 x 2,5 meter aan de straat met in elk een Rubinia pseudoacacia. De afstand van bomen tot het complex is vijf meter. Drie plantbakken hebben we met borderplanten ingeplant rondom de boom. Een niet beplante plantvak wordt een keer per week gebruikt om afvalzakken te verzamelen voor de vuilnisdienst. De rest van de week ligt het kaal erbij. Deze zakken hangen gedeeltelijk aan een ring met haken die op de stam is bevestigd of staan op de grond.

Vraag 1: We willen het kale plantvak beplanten met een iets zodenachtige plant, niet te hoog en geen gras. De beplanting moet tegen de omstandigheden kunnen zoals zon, geen aandacht, de zanderige bodem en een keer per week wordt erop gestaan en staan er zakken op. De plant moet makkelijk verkrijgbaar zijn. Welke zodenachtige planten raadt u aan of  heeft u een ander idee?

Vraag 2: Een gedeelte van de bewoners willen de bestaande bomen weg halen en vervangen door anderen. Ik zelf vind het een mooie boom vanwege zijn weefachtige structuur, je kan er door heen kijken. Hij is niet massief-ogend als je op de tweede en derde etage staat. Wel is hij bewerkelijk. Elk jaar zorgen de luizen voor een smeerboel, alles plakt aan je voeten en je loopt het in het complex in. De bewoners van het complex vegen de stoep een keer per week. Wat zijn mogelijkheden voor een boom die ook weefstructuur heeft?

De door u geschetste situatie van het gebruik van het niet beplante vak lijkt mij voor geen enkele beplanting geschikt. Het lijkt mij het beste om dit vak niet meer als plantvak te behandelen maar de bodem op een andere manier te bedekken. Fijn grind of een decoratieve steenslag is waarschijnlijk het meest praktisch.
Wat de boombeplanting betreft is er een aantal mogelijkheden. Mijn suggestie is Koelreuteria paniculata, een tot zeven meter hoge boom met een ronde, open kroon, geveerd blad, gele bloempluimen en blaasvormige vruchten, weinig gevoelig voor aantastingen en geschikt voor zandige grond.  In aanschaf redelijk prijzig, maar zeer de moeite waard!