Je gaat nu het volgende product bestellen

weet je het zeker?

bestellen

Zijn pluizige en plakkerige vlokken luis in mijn appelboom

Vraag van abonnee
In mijn appelbomen zit sinds een paar weken pluizige, plakkerige vlokken. Heb ik luis in mijn appelboom? De bladeren zijn aangetast, ze vertonen bruine vlekjes, zijn gekruld en hebben gaten. Waar heeft de boom veel last van luis, schimmel of nog iets anders, en hoe kan ik deze ziekte bestrijden?

Advies van de redactie
Uit uw beschrijving maak ik op dat het inderdaad om luis in uw appelboom gaat: wollige of appelbloedluis die uw boom aantast. Als het wegspuiten met een harde waterstraal niet voldoende resultaat geeft, valt te denken aan het ophangen van potjes of zakjes met stro of iets dergelijks in de boom om oorwormen aan te trekken, die de beste bestrijders zijn, samen met lieveheersbeestjeslarven.

Redacteur Jan Willem Mijs schreef een inhoudelijk artikel over geschikte appelbomen voor de tuin.

“Appelbomen worden niet op eigen wortel gekweekt, maar door de vruchtboomkwekers geënt op een zogenaamde onderstam. De onderstam zorgt voor de beworteling en daarmee dus ook voor de verankering van de boom in de grond. De vruchtboomkweker heeft de beschikking over verschillende soorten onderstammen, onderstam ‘typen’. Het type onderstam bepaalt in hoge mate de groeikracht van de appelboom. Een onderstam met zwakke groeikracht geeft een heel kleine boom, geschikt voor een kleine tuin. In vakjargon zegt men dat zo’n onderstam een laagstamboom geeft. Men onderscheidt verder onderstammen die halfhoogstambomen geven en zeer groeikrachtige onderstammen die een hoogstamboom geven. Niet alleen de onderstam bepaalt de omvang van de appelboom, ook het ras heeft invloed op de uiteindelijke grootte.” Uit Appelbomen, stammen en rassen – Jan Willem Mijs, Onze Eigen Tuin Herfst 2006

U kunt dit artikel gratis opvragen door een e-mail te sturen naar redactie@onzeeigentui.nl ovv Artikel Appelbomen

Heeft u zelf ook tuinvragen? Neem een PROEFABONNEMENT en krijg direct gratis antwoord op uw eigen tuinvraag van onze deskundige redactie.