Je gaat nu het volgende product bestellen

weet je het zeker?

bestellen

Luzula sylvatica snoeien

In het ontwerp van onze tuin, drie jaar geleden gemaakt Buro Mien Ruys, is op twee plaatsen de Luzula sylvatica opgenomen. De plant begint wat wild te worden. Nu lees ik pas voor het eerst dat hij in het vroege voorjaar gesnoeid mag worden. Kan ik hem nu, begin juni alsnog snoeien of moet ik wachten tot volgend jaar?

Van planten als de Grote veldbies, Luzula sylvatica, worden net als bij grassen in het vroege voorjaar de lelijke resten van het vorige groeiseizoen verwijderd door ze laag boven de grond af te knippen. Daarmee geef je de nieuwe groei de ruimte. Doe je dat te laat, wanneer de nieuwe bladeren al aan de groei zijn, dan beschadig je de bladpunten en is de plant het hele seizoen ontsierd door lelijke bladeren. Overigens is die ‘voorjaarsschoonmaak’ niet per se noodzakelijk, het nieuwe blad groeit al snel boven het oude uit.
In uw geval gaat het om iets anders. Als de plant een te grote omvang krijgt kun je met een scherpe spade aan de buitenkant van de pol stukken met wortel en al afsteken. Die stukken kunnen eventueel op een andere plaats herplant worden – of weggegeven.
Het zal bij veldbies niet gauw gebeuren, maar als het midden van een oude pol kaal wordt kan deze met de spade in stukken gedeeld worden. Het middelste, kale stuk kan op de komposthoop en de jongere buitenste delen kunnen opnieuw worden geplant. Op die manier wordt de plant verjongd.