Je gaat nu het volgende product bestellen

weet je het zeker?

bestellen

Rambler langs stam esdoorn leiden

Op de zuidpunt van een wal om het erf van 5210 m2 van mijn woonboerderij in ZW-Drenthe staat een 30 jaar oude dikke, vette, hoge esdoorn. De onderkant van de stam heeft geen zijscheuten. Recent heb ik op enige afstand er een Paul’s Himalayan Musk roos bij geplant. Om de rambler omhoog te helpen kan ik een lange bamboestok gebruiken, maar zo’n stok valt zo in het oog. Kan ik aan de stam van de esdoorn een verticale ijzerdraad kan bevestigen om de roos op weg te helpen. Dan moeten er toch een paar schroefoogjes in de stam gedraaid worden.

Er zijn meerder mogelijkheden om uw rambler langs de stam van de esdoorn omhoog te leiden. Paul’s Himalayan Musk kan afhankelijk van de omstandigheden in een paar jaar zijn maximale taklengte van 10 meter bereiken. Op welke manier u die de boom in leidt hangt er vanaf hoe hoog de vertakkingen van de kroon beginnen:Als de vertakking van de boom op 3-4 meter begint dan geeft een tijdelijke oplossing het mooiste resultaat. In de bodem naast de roos plaatst u een dikke bamboestok; aan de top van de stok maakt u een stevig touw vast dat u bevestigt aan de onderste tak van de boom, dicht tegen de stam. Hieraan leidt u de groeistengels  van de roos omhoog; u kunt ze aan het touw vastmaken met plastic bindbuis, dat de diktegroei van de rozentakken niet belemmert. Wanneer de rozentakken een stuk de kroon in zijn gegroeid houden ze de rozenstruik zelf vast en kunt u het touw en de bamboestok verwijderen. Het beeld dat dan overblijft is alsof de roos spontaan de boom in is gegroeid, wat esthetisch gezien verreweg het fraaist is.  
Als de vertakking van de boom op 3-4 meter begint dan geeft een tijdelijke oplossing het mooiste resultaat. In de bodem naast de roos plaatst u een dikke bamboestok; aan de top van de stok maakt u een stevig touw vast dat u bevestigt aan de onderste tak van de boom, dicht tegen de stam. Hieraan leidt u de groeistengels  van de roos omhoog; u kunt ze aan het touw vastmaken met plastic bindbuis, dat de diktegroei van de rozentakken niet belemmert. Wanneer de rozentakken een stuk de kroon in zijn gegroeid houden ze de rozenstruik zelf vast en kunt u het touw en de bamboestok verwijderen. Het beeld dat dan overblijft is alsof de roos spontaan de boom in is gegroeid, wat esthetisch gezien verreweg het fraaist is.  
Schroefogen in de stam veroorzaken uiteraard beschadigingen aan de bast van de boom en zijn daarom niet de eerste keuze, maar als het kale deel van de stam hoger dan 4 meter doorloopt is een stalen kabel de enige oplossing. Gebruik dan 2 of 3 RVS oogbouten 12×120 met houtdraad en klein oog; deze worden op de gewenste afstand in de stam geschroefd. Span daartussen RVS kabel van minimaal 3 mm dik. Deze afmetingen lijken misschien overdreven, maar een uitgegroeide roos die vol in het blad zit kan er bij storm grote kracht op uitoefenen.