Je gaat nu het volgende product bestellen

weet je het zeker?

bestellen

Rozen zonder roest

Al een paar jaar op een rij doen mijn rozen raar na de eerste bloei . Nadat ik de oude rozen eruit heb geknipt en wacht op de herhaalde bloei, komt de plant langzaam aan helemaal onder de roest plekken te zitten en laat al zijn blad vallen. Hij maakt wel weer nieuwe scheuten met knoppen aan en die bloeien ook maar krijgen later ook roest. Wij hebben hier zandgrond, dus ik mulch en mest goed. De rozen staan op verschillende plekken, maar ze doen het allemaal. Het vreemde is dat ze in het begin er prima bij staan. Ik heb het met spuiten geprobeerd, maar dat maakt niets uit, dus daar ben ik mee gestopt. Is er nog een andere mogelijkheid ?

Roest in rozen is een lastig en vrij vaak voorkomend probleem. De eerste aantasting treedt op bij vochtig weer, de schimmelsporen blijven in de tuin aanwezig. Voor de bestrijding van roest in rozen worden de volgende maatregelen genoemd:
– Kies de juiste soorten. Oudere groepen zoals Albarozen (Maiden’s Blush, Félicité Parmentier, Königin von Dänemark e.d.) zijn extra gevoelig.
– Verlaag de luchtvochtigheid rond de plant: water geven alleen op de grond, niet over de plant heen. Regelmatige snoei zorgt ervoor dat de planten luchtig blijven en de schimmels zich minder gemakkelijk op de plant kunnen vestigen.
– Snoeiafval en afgevallen blad bevatten de schimmelsporen. Zo snel mogelijk verwijderen en afvoeren via de groenbak/vuilnisbak, nooit in de eigen compostbak.
– Goede organische / ecologische rozenmest is belangrijk. Niet teveel stikstof, wel voldoende kali om gezond blad en een gezonde plant te krijgen. Preventief is Pireco MRB bladziekten toe te passen, dat volgens de producent de weerstand van de planten versterkt.

Specifieker dan dit vindt ik geen bestrijdingsmethoden. Als de bovengenoemde niet helpen kunt u misschien advies bij een biologische rozenkweker als De Bierkreek inwinnen. De toepassing van fungiciden raden wij af.  De door u genoemde zwarte stukjes steel wijzen eveneens op een schimmelaantasting, waarvoor dezelfde methoden gelden. Ik hoop dat u hiermee iets verder komt!