Je gaat nu het volgende product bestellen

weet je het zeker?

bestellen

Rozenknoppen gaan niet open

Na de snoeibeurt in het voorjaar ontwikkelde onze roos die zich veelbelovend. Maar na de regenperiode kwamen de rozenknoppen ineens niet meer uit. Ook werden de takjes aan de uiteinden zwart. Wat kan het probleem zijn dan de rozenknoppen niet open gaan?

De foto van uw aangetaste roos en het feit dat de aantasting na de regenperiode plaatsvond wijst op een schimmelinfectie; welke precies is moeilijk vast te stellen, er zijn er vele. Ik zou nog graag van u willen weten om welke rozensoort het gaat, de ene roos is gevoeliger dan de andere.

De bestrijding bestaat uit het ruim onder de aantasting afsnoeien van de zieke takken. Het snoeiafval moet u zorgvuldig opruimen, evenals eventueel al afgevallen blad en knoppen. Dit mag niet op de composthoop of bij het gft, maar moet in de vuilnisbak bij het restafval.


Meestal herstelt de roos zich daarna, maar zeker is dat niet. Als de struik later dit seizoen opnieuw dezelfde symptomen vertoont kunt u hem maar het beste helemaal verwijderen. In dat geval moet u bedenken of de roos een goede standplaats had – goede tuingrond, niet te nat en niet te droog, niet pal voor een hete muur – en de juiste verzorging wat betreft bemesting en snoei. Zo ja, dan zou u eventueel opnieuw een roos op dezelfde plaats kunnen zetten, in een ruim plantgat (50x50x50 cm) met verse aarde. Zo nee, dan kunt u beter een andere plaats voor een nieuwe roos zoeken.