Je gaat nu het volgende product bestellen

weet je het zeker?

bestellen

Vijgeboom snoeien

Ik heb een vijgeboom die circa 10 jaar oud is. Ik heb hem al wel eens eerder gesnoeid, en de top eruit gehaald. Drie jaar geleden voor het laatst flink gesnoeid, afgelopen jaar helemaal niet. Ik wil hem dit jaar flink terugsnoeien. De boom staat dicht bij een muur in een beschutte hoek van de tuin die op het noordoosten ligt.

Kunt u mij aanwijzingen geven om de vijgeboom te snoeien?
– -Antwoord van de redactie op de vraag: Heeft u aanwijzingen om een vijgeboom te snoeien

Vijgebomen zijn in principe gemakkelijk te snoeien omdat ze snel groeien. Ze zijn daarom vlot weer in de gewenste vorm te krijgen.

Is het uw bedoeling om hem in een plat vlak voor/tegen die muur te leiden, dan kunt u de te hoog opgroeiende en de naar voren stekende takken afsnoeien en de takken die evenwijdig aan de muur groeien behouden. Het voordeel van plat voor de muur snoeien is dat eventueel de oogst met een net tegen vogelvraat beschermd kan worden.

Wilt u liever de vijgeboom in een vrije vorm houden, dan kunt u de te ver uitgegroeide takken in de periode van november tot februari, terugsnoeien en in de loop van de zomer daar waar nodig wat blijven uitdunnen om een goede vorm te krijgen, met een aantal stevige hoofdtakken en de vruchtdragende zijtakken. Na de snoei zullen dunne jonge scheuten groeien eerder terug gesnoeide takken; dun dat in de zomer gewoon uit waar het in de weg zit of de vorm verstoort.