Je gaat nu het volgende product bestellen

weet je het zeker?

bestellen

Vraat aan blad Rhododendron

Vraag van abonnee
Er staat sinds ongeveer drie jaar een Rhododendron in mijn tuin in Soest. In het begin heeft hij mooi gebloeid, maar nu wordt er aan de bladen geknabbeld. Ik zie geen insecten op het blad. De plant krijgt wel nieuwe knoppen, maar de bladen zien er dof en droog uit. Omdat hij onder een dakgoot staat zou het kunnen dat daar te weinig water valt maar dat verklaart niet de vraat. Heeft u een advies voor mij?

Antwoord van de reactie
Dit is duidelijk een geval van vraat door de taxuskever oftewel de lapsnuitkever. De beschadiging van het blad is lelijk maar niet dodelijk, de vraat aan de wortels door de larven van de kever kan dat wél zijn. Door die vraat, en in dit geval mogelijk ook door vochtgebrek, kan de struik gaan kwijnen. 

Bestrijd de kevers niet met gif, maar vang ze ‘s avonds na zonsondergang: ze zitten dan boven in de struik. Leg eerst kranten of iets dergelijks onder de struik, ze laten zich namelijk bij aanraking vallen. U kunt ook een andere methode gebruiken: een plank onder de struik leggen en de kevers, die eronder kruipen, vangen en doden. Dat vraagt wel enige behendigheid, want ze zijn vrij snel weg.

Om de vochthuishouding te verbeteren brengt u rond de voet van de struik een laag blad of andere mulch aan en geeft wanneer nodig water. Succes met de bestrijding.

Heeft u zelf ook tuinvragen? Neem een PROEFABONNEMENT en krijg direct gratis antwoord op uw eigen tuinvraag van onze deskundige redactie.

Auteur Gert Fortgens schreef over Rhododendrons recentelijk een boeiend artikel met de titel Andere Rhododendrons.

Rhododendron komt voor in bijna de gehele gematigde klimaatzone op het noordelijk halfrond, een stukje subtropen en tropen in Zuidoost-Azië en een klein deel van Indonesië en Noord-Australië. Ze groeien soms massaal in laag- en middelgebergten op open, boomloze plaatsen, of als enkele exemplaren in gemengde struikvegetaties onder bomen. Gemeenschappelijk kenmerk is de groeiplaats op een humeuze, vochtige bodem.” – Uit Andere Rhododendrons, Gert Fortgens, Onze Eigen Tuin Lente 2017

Het nummer met dit artikel kunt u hier bestellen.