Je gaat nu het volgende product bestellen

weet je het zeker?

bestellen

Kleine zelfbestuivende appelboom met zoete appel

Vraag van abonnee
Wij willen graag een klein zelfbestuivende appelboom planten. Kunt u mij adviseren welk boompje het meest geschikt is? Wij willen graag een wat zoetsmakende appel. We dachten zelf aan ‘Red Sensation’. Is dat een goede keus?

Advies van de redactie
De spilvormige Ballerina appels, waarvan ‘Red Sensation’ er een is, zijn voor uw doel heel geschikt. Het is een zelfbestuivende appelboom die goed past in een kleinere tuin. Als het u te doen is om een zoet smakende appel kunt u echter in plaats van de zoetzuur smakende ‘Red Sensation’ beter de soort ‘Gold Sensation’ nemen.

U zou ook nog naar vergelijkbare soorten kunnen kijken door te zoeken op ‘ballerina appelboom’, ‘compacte appelboom’ of ‘zuil appelboom’. Dan vindt u meteen welke kwekers ze beschikbaar hebben.

Houdt er wel rekening mee dat de meeste zelf-bestuivende soorten beter vrucht dragen door kruisbestuiving, wat te bereiken is door er een andere soort in de buurt te planten. Meestal staat bij de soortbeschrijving welke andere soorten daarvoor geschikt zijn.

Redacteur Jan Willem Mijs schreef een inhoudelijk artikel over de geschikte appelboom voor de tuin.

“Appelbomen worden niet op eigen wortel gekweekt, maar door de vruchtboomkwekers geënt op een zogenaamde onderstam. De onderstam zorgt voor de beworteling en daarmee dus ook voor de verankering van de boom in de grond. De vruchtboomkweker heeft de beschikking over verschillende soorten onderstammen, onderstam ‘typen’. Het type onderstam bepaalt in hoge mate de groeikracht van de appelboom.” Uit Appelbomen, stammen en rassen – Jan Willem Mijs, Onze Eigen Tuin Herfst 2006

U kunt dit artikel gratis opvragen door een e-mail te sturen naar redactie@onzeeigentui.nl ovv Artikel Appelbomen

Heeft u zelf ook tuinvragen? Neem een PROEFABONNEMENT en krijg direct gratis antwoord op uw eigen tuinvraag van onze deskundige redactie.