Je gaat nu het volgende product bestellen

weet je het zeker?

bestellen

Zaad van bloembollen

De  Tulipa tarda en Scilla bifolia die in potten mooi hebben gebloeid zijn uitgebloeid en nu zitten er zaaddozen aan de stengels. Aan die van de Scilla zelfs een hele rits per plantje. Kan dit zaad geoogst worden, en zo ja, wat moet ik doen: eerst laten drogen en dan in de herfst zaaien, of nu zo in de grond?

Rijp zaad van tulpen is goed te zaaien. Dat kan zodra de zaadhulzen openspringen en het zaad rijp is. Het beste doet u dat in een pot met zaai- en stekgrond, in ieder geval in een mengsel dat goed doorlatend is. Dek de zaden af met een dun laagje grond en een laag van 1 cm fijn grind – ik gebruik zelf fijn aquariumgrind. Zet de pot op een beschutte plek in de volle zon. Na de winter zullen de zaden beginnen te kiemen, sommige snel, andere veel later. Wanneer de blaadjes boven de grond staan kunt u wat tuinplantenmest geven, niet teveel. Na het afsterven kunt u de kleine bolletjes in individuele potjes overzetten. Als alles goed gaat en de bolletjes goed groeien kunne n ze na drie jaar bloeien.

Scilla bifolia zaait zichzelf in stinzenmilieus (voedselrijke bosgrond) spontaan uit. Dat kunt u imiteren door rijp zaad in bladaarde te zaaien, in de volle grond of in potjes. De grond licht vochtig maar zeker niet nat houden. In het voorjaar zullen de zaden snel kiemen.