Je gaat nu het volgende product bestellen

weet je het zeker?

bestellen

De ongespitte tuin. Alles over no-dig gardening

Charlie Nardozzi
KNNV Uitgeverij, Zeist 2020
978 90 5011 797 5

Terwijl er al veel boekjes zijn verschenen die vooral de uitgangspunten van Permacultuur en vergelijkbare methoden beschreven en weinig praktische informatie bevatten, geeft ‘De ongespitte tuin’ een mooi overzicht van de verschillende benaderingen en hoe je die toe kunt passen.

De belangrijkste algemene boodschap is dat spitten eigenlijk een methode is die het bodemleven veel schade toebrengt. Doordat we eindelijk een beetje beginnen te begrijpen hoe het ondergrondse netwerk van schimmels, insecten en ander bodemleven samenwerkt is het ook goed om te weten wat dat voor gevolgen dat heeft voor de manier waarop je daarmee het beste kunt omgaan. Het gaat veel verder dan de indertijd door Bob Flowerdew gepromote stukken oud tapijt om de grond mee te beschermen of het mulchen met gemaaid gras. De tekst somt ook de voordelen voor de tuinier op: gemakkelijker aanleg, minder kosten, minder onderhoud. Kort wordt uitgelegd hoe je verschillende grondsoorten kunt onderscheiden en wat je daarmee kunt, over drainage, pH, voedingsstoffen en organisch uitgangsmateriaal.

Vervolgens komen drie manieren aan de orde waarop je vrije of omsloten bedden kunt aanleggen: de laagjesmethode, het compostbed en de dikke mulchlaag. De keuze is afhankelijk van de mogelijkheden en het materiaal wat je hebt, en of je in de volle grond of in een verhoogd bed gescheiden van de ondergrond werkt. Uitgelegd wordt verder hoe je een bestaande tuin (deels) kunt omvormen, welke planten daarbij nuttig zijn en hoe je daarna zaait plant en verder kweekt. Over varianten zoals polycultuur, waarin gewassen door elkaar worden gezaaid, strobalenteelt en Hügelkultur, teelt in bakken buiten en in huis wordt ook handige informatie gegeven, niet heel uitgebreid, maar wel beknopt en helder.  LD

€ 22,95