Je gaat nu het volgende product bestellen

weet je het zeker?

bestellen

Tuinen van Paleis Het Loo

Karien Dijkstra, Renske Ek & Willem Zieleman
Waanders, Zwolle 2018
ISBN 978 94 6262173 2

Goede wijn behoeft natuurlijk geen krans, maar het is helemaal niet slecht om van de mensen die er werken het verhaal over deze bijzondere tuinen nog eens te horen. Dat verhaal wordt verteld als ‘geschiedenis van vier eeuwen’ en ‘verhaal in vier seizoenen’.

Over de tuinen van William en Mary bijvoorbeeld is al veel geschreven, maar toch komt er telkens weer nieuwe informatie bij. Het gaat niet alleen over ontwerp en aanleg, maar ook over het historisch plantengebruik, waaronder de citruscollectie en de eerste exotische planten, over de beelden, de waterpartijen en de fonteinen – en hoe dat alles tot nu toe in stand is gehouden, veranderd, weer gerestaureerd en aangepast aan gewijzigde omstandigheden. Eigenlijk heeft Nederland hier al een tuinmuseum! 

Een kijkje achter de schermen is er over de kwekerij, de andere plantencollecties, de kassen en de bedrijfsvoering. Uitvoerig wordt ingegaan op de beplanting van de verschillende tuinonderdelen: van het leifruit in de Koningstuin tot de historisch correcte eenjarigen beplantingen in de zomerse bloemenborders en plate-bandes. Alles werd prachtig gefotografeerd door Hans Clauzing. LD

€ 22,50