Je gaat nu het volgende product bestellen

weet je het zeker?

bestellen

Koelreuteria paniculata snoeien

Kan ik de Koelreuteria paniculata snoeien?

Heel graag zou ik onze Koelreuteria paniculata snoeien. Ik heb ooit een stek gekregen van een tuinvriend en dacht met een struik te maken te hebben. Helaas bleek hij uit te groeien tot een boom. Verplanten gaat waarschijnlijk niet meer, hij staat er al een jaar of vijf. Eigenlijk is de plek niet goed, maar ik wil hem liever niet kwijt.

Ik las op internet dat deze soort dat slecht verdraagt. Wat te doen met de Koelreuteria paniculata ? Toch proberen? En zo ja, wanneer dan? Als hij zijn blad kwijt is?

Antwoord van onze redactie op: Kan ik de Koelreuteria paniculata snoeien?

Voor verplanten is het bij deze boom waarschijnlijk te laat, want hij maakt een stevige penwortel. Het is de vraag of u met snoeien van de Koelreuteria paniculata een acceptabele struikvorm kunt krijgen. Misschien is geleidelijk opkronen een andere mogelijkheid?

Koelreuteria is wel te vormen tot een boom die niet al te hoog wordt en waar je goed onderdoor kunt kijken.

Als dit niet gewenst is resten drie opties:

  1. proberen de Koelreuteria paniculata boom toch te verplaatsen; als uw tuin op zandgrond ligt is er een kans van slagen.
  2. Als uw tuin op zwaardere grond ligt: verwijderen
  3. of toch proberen de struikvorm te bereiken: eenmalig terugnemen tot iets onder de maximaal gewenste hoogte. Daarna jaarlijks snoeien om de vorm te verbeteren en de hoogte te behouden. Met het risico dat u hem later misschien alsnog moet verwijderen dient u dan nog steeds rekening te houden, maar het lijkt me de moeite iets te proberen; de struik zal waarschijnlijk niet bloeien, maar het blad is ook heel fraai.