Je gaat nu het volgende product bestellen

weet je het zeker?

bestellen

DE OUDE HORTUS, een groene oase

De Oude Hortus is een prachtige, verborgen groene oase middenin de stad Utrecht. Het is een heerlijke plaats om rond te dwalen tussen de bijzondere plant en boomsoorten, zoals bijvoorbeeld de vaantjesboom, de pindakaasboom en een ruim 250 jaar oude Ginkgo biloba, een van de oudste van Nederland.

De geschiedenis van de tuin van de Universiteit Utrecht gaat ver terug. In eerste instantie werd de tuin in 1639 aangelegd bij Sonnenborgh, waar nu het gelijknamige museum is gevestigd. In 1723 bleek Sonnenborgh te klein en werd de Hortus Botanicus verplaatst naar de Nieuwegracht. Daar deden studenten kennis op over planten, met name over de medicinale kracht en toepassing van planten.

Na de Tweede Wereldoorlog verhuisden de Universiteit en de tuinen grotendeels naar De Uithof, nu Utrecht Science Park, waar de botanische tuinen nog steeds worden gebruikt voor onderzoek en onderwijs. Daardoor dreigde de Oude Hortus in verval te raken. De Stichting Vrienden van de Oude Hortus werd opgericht en voerde succesvol actie voor behoud.

De Oude Hortus is een unieke, historische tuin die is verdeeld in een aantal delen, waaronder een cottagetuin en een medicinale tuin: de Regiustuin. De kassen in de Oude Hortus zijn de oudste nog bestaande universitaire hortuskassen van Nederland. Ze zijn tussen 1906 en 1908 gebouwd en vormen een markant element in de tuin. Nog tot 1990 werden ze gebruikt voor onderzoek en onderwijs, daarna stonden ze geruime tijd leeg en raakten in verval. Na een grondige restauratie zijn ze in 2007 heropend en worden voor een groot deel weer als kas gebruikt.

Een groep gemotiveerde tuinvrijwilligers onderhoudt de Oude Hortus. Elke dinsdag wordt er gezamenlijk gewied en gesnoeid en worden andere noodzakelijke werkzaamheden uitgevoerd om te zorgen dat de tuin er het hele jaar mooi bij ligt.

Tweede e-ticket gratis met de kortingscode ONZEEIGENTUIN2024, alleen geldig voor de ticketsoort ‘Entree Oude Hortus’ tot maximaal 6 tickets waarvan er dan 3 gratis zijn. 

Geopend dinsdag t/m zondag van 10–17 uur, kijk voor actuele openingstijden op de website
Lange Nieuwstraat 106, 3512 PN Utrecht
(030) 253 80 08