Je gaat nu het volgende product bestellen

weet je het zeker?

bestellen

Onze Eigen Tuin Winter 2019

Chaos en orde

Als er al een tegenstelling is tussen de natuur en de tuin, dan zou je die kunnen omschrijven als chaos tegenover orde. Maar zo eenvoudig is het niet. In de tuin is eerder sprake van een glijdende schaal van geheel spontaan tot strikt geordend. Sommige spontane ontwikkelingen staat de tuinier toe, andere gaan over de schreef.

Voor iedereen ligt dat weer anders; op de psychologische achtergronden gaan we niet in, maar misschien zijn die af te leiden uit wat verschillende mensen die zich professioneel met tuinen bezighouden als grens beschouwen. Rommelige planten in het seizoen snoeien of niet, en waarom? Wanneer ga je ingrijpen in zich ontwikkelende plantengemeenschappen?

Dat een duidelijke structuur de basis vormt voor een tuin weet iedereen, en chaos is te voorkomen door soorten te herhalen en zich te laten uitzaaien. Een beplantingsplan is het noodzakelijke vertrekpunt als je een gemengde border inplant, toch maken de spontane ontwikkelingen die volgen een tuin pas spannend.

Tuinieren zonder een ruime portie chaos is ondenkbaar, maar verstandig maaien en snoeien kan duidelijk maken wat het verschil tussen beide is. Waarschijnlijk zal niemand brandnetels in het volle zicht laten staan. Hoever een tuinier de natuur toelaat is een kwestie van smaak.

De redactie

De tolerantie van de tuinier Jörg Pfenningschmidt – Het wilde leven Karin Schacknat – De tuin in Henk Timmerman –Expansiedrift Brian Kabbes – Andere bessen Peter Bauwens – De tolerantie van de tuinier Ton ter Linden en Gert Tabak – Aanstormend talent. Het Leijpark in Tilburg Mik van Even – Mooi GOED – Ceanothus thyrsiflorus ‘Skylark’ Jan Willem Mijs – Begroeide daken Denis Dujardin – Bollen knollen van A tot Z – Iris reticulata Rose-Marie Gerritsen –Tuinhelden. Henk Gerritsen Leo den Dulk – De tolerantie van de tuinier Jacqueline van der Kloet – Ordelijke laurierkers Stefan Vidts – De moestuin Jan Willem Mijs – Clematis veredelen Ton Hannink –Houtduif Leo den Dulk – De tolerantie van de tuinier Michael King – De horizontale lijn Anet Scholma – Tuinen Mien Ruys Conny den Hollander –onzeeigenTUINpas – Tuinen over de grens. Eigen paradijzen Paul Geerts – De tolerantie van de tuinier Carrie Preston – Het juiste gereedschap Sietse de Wit – Goudsbloemen Brian Kabbes – Geloot – Klaproos Rose-Marie Gerritsen – Gelezen – Gekozen/Verwacht